zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разработиха първата технология за масово производство на стволови клеткиРазработиха първата технология за масово производство на стволови клетки

Новата технология превъзхожда стократно всички досегашни.

11 юни 2007, здраве.bg

За първи път в света е разработена технология за масово производство на стволови клетки на човешкия ембрион. Тя е дело на група учени от Центъра по експериментална биология към Института за физични и химични науки на Япония.
По своята ефективност новият метод за отглеждане на клетки, които могат да се развиват в различните тъкани на организма, превъзхожда стократно всички известни преди това методи, съобщи АМИ-ТАСС.
Японските учени са открили и неутрализирали фермента, предизвикващ бързата гибел на стволовите клетки, а именно тази характеристика е главното препятствие за активното изучаване и използване на технологията.
В хода на експеримента учените са изучили влиянието на стволовите клетки върху повече от 40 фермента и само един от тях се е оказал “самоубиец”. Потискайки влиянието на този катализатор, учените са запазили повече от 90% от стволовите клетки. При тяхното приложение в организмите на опитни животни стволовите клетки са се развили в нервни.
Според експерти откритието е равно на научна сензация и ще позволи да се направи голям скок в използването на стволовите клетки за лечение на последствията от инсулт и други неизлечими към момента болести на нервната система.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    заболявания    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.