zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

При втриване в кожата ефективността на слънцезащитните кремове намаляваПри втриване в кожата ефективността на слънцезащитните кремове намалява

Не втривайте крема против слънце в кожата, съветват специалисти.

11 юни 2007, здраве.bg

Ефективността на слънцезащитните кремове се намалява при втриване в кожата, твърдят експерти от британската организация Restoration of Appearance and Function Trust под ръководството на Рейчъл Хейууд.
Учените доказаха, че непосредствената защита от вредните ултравиолетови лъчи се осигурява от белият пласт, който се формира при равномерното нанасяне на крема. При втриване той се натрупва в гънките и потните жлези без да осигури достатъчна защита от вредните ултравиолетови лъчи (най-вече от тип А (UVA).
Според Хейууд, повечето хора предпочитат да втриват крема, тъй като този начин за нанасяне е по-приятен, но “изследването показа, че при такова използване защитата на вашата кожа от вредното слънчево въздействие е минимална”.
Ултравиолетовите лъчи, попадайки в кожата, предизвикват образуването на свободните радикали, способни да предизвикват преждевременното стареене и поява на рак.
Учените са провели експериментите си с парченца кожа, останали след хирургични операции. Те са създали ефект на интензивно слънчево облъчване в лабораторни условия и по този начин са изучили ефекта на ултравиолетовите лъчи, посочва ВВС.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.