zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха гените на диабета и хипертонията



Откриха гените на диабета и хипертонията

Над 200 учени написаха “нова глава в медицинската наука”

Мащабно изследване определи генетичната природа на повечето най-важни заболявания.

11 юни 2007, здраве.bg

Открити са генетичните вариации, предизвикващи появата на маниакално-депресивната психоза, болестта на Крон, коронарното заболяване, хипертонията, псевдоревматизма, а също така диабета от първи и втори тип, предаде ВВС.
Заслугата е на 200 видни британски специалисти, които обединени в 50 изследователски групи, са работили под егидата на програмата Wellcome Trust Case Control Consortium (WTCCC).
Те са анализирали образци от ДНК, взети от кръвта на 17 000 души, в това число на 14 000 пациенти с различни сериозни заболявания и 3000 здрави доброволци.
Специалистите определят това изследване като “нова глава в медицинската наука”, съобщава списание Nature. Те вярват, че откритието ще позволи да се разработят качествено нови методи за лечение на много от широко разпространените заболявания, а също така и генетична диагностика - хората ще бъдат тествани за определени комбинации от гени, за да се определи степента на риск от дадено заболяване, а това ще позволи на лекарите да препоръчат промени във връзка с начина на живот на пациентите.
Учените са открили неизвестен досега ген, който е свързан с развитието на диабет от първи тип и с болестта на Крон (хронично възпалително заболяване на червата). Те смятат, че автофагията (процес на разрушаване на отработена част от клетката) е предпоставка за развитието на болестта на Крон, а няколко генетични зони увеличават вероятността от появата на диабет от първи тип.
По-рано проектът WTCCC изигра съществена роля в откриването на гена на затлъстяването, на три нови гени, свързани с диабета от втори тип, а също с генетичната зона на 9-та хромозома, която се асоциира с коронарната болест.
Професор Питър Донъли от университета “Кембридж” (University of Cambridge), председател на WTCCC определя изследването като сериозен пробив и “нов изгрев” за науката...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.