zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

През юни можем да сменим личния си лекарздраве.bg

От 1-ви до 30-ти юни здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов, напомнят от пресцентъра на Здравната каса. Смяната може да се извършва два пъти годишно - през месеците юни и декември, като пациентът има право да избере личен лекар на територията на цялата страна.

За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар. Това, както и включването на новоизбраните в листата на общопрактикуващия лекар, се извършва по служебен път.

Хората, които искат да направят такава смяна, трябва да закупят съответния формуляр и да го попълнят с данните на предпочитания лекар.

При новоизбрания лекар заедно с регистрационната форма се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. А
ко здравноосигуреното лице все още няма здравноосигурителна книжка, смяната се извършва с третия екземпляр от регистрационната форма за избор на ОПЛ.

Информация за лекари, имащи договор с НЗОК, може да се получи в РЗОК, където има списъци с имената, адресите, телефоните и специалностите.

Здравноосигурените лица, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото извън постоянното им местоживеене. Той се осъществява с регистрационна форма за временен избор на ОПЛ, която се попълва от лекаря, който ще обслужва гражданина за периода на пребиваването му на временното място.

Здравноосигурените лица, на които е поискано да заплатят оказаната медицинска помощ при инцидентно посещение, задължително трябва да изискат от лекаря финансов документ за платените суми. При нарушаване на правата им на здравноосигурени те могат да подават жалби до РЗОК, като в случаите на неправомерно взети суми прилагат копие от финансовия документ, издаден от лечебното заведение.

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 

more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.