zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Програмистите и шофьорите са най-застрашени от безплодиеПрограмистите и шофьорите са най-застрашени от безплодие

Около 230 хил. са бездетните семейства в България, според официалната статистика.

30 май 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Мъжете програмисти, които стоят повече от 8 часа пред компютъра, шофьорите и работещите с петролни продукти страдат най-често от безплодие, съобщи във вторник урологът д-р Юрий Бъчваров, консултант към АГ болница "Д-р Щерев". Той обясни, че йонизиращата радиация от монитора е на трето място сред причинителите на стерилитет при мъжете. На второ място са хормоналните проблеми, резултат от наднормено тегло и стрес. Най-често (в 40% от случаите) безплодието се дължи на нелекувани полови инфекции, които запушват семепроводите.
Около 230 хил. са бездетните семейства в България, сочи официалната статистика. При 40% от тях причините се дължат на мъжа, още толкова - на жената, а при останалите 20% са комбинирани. Мит е, че половата потентност е синоним на оплодителната способност, каза д-р Бъчваров. Затова той препоръча да се правят профилактични прегледи всяка година. Те включват микробиологично изследване и спермограма.
Диагностиката и лечението на стерилитета са трудни и продължават от 6 месеца до година и половина. Само за лекарства и изследвания са необходими около 2 хил. лв. годишно, като здравната каса не плаща нищо. Според специалистите е необходима национална стратегия за задължителна профилактика на стерилитета. На 1 и 2 юни екипът на болницата ще преглежда безплатно мъже не само за стерилитет, но и за рак на панкреаса.


 
добави в:
 
Още по темите:
секс и здраве    заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.