zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ползата от киселото мляко трябва да се проучи по-сериозно



Ползата от киселото мляко трябва да се проучи по-сериозно

Най-разпространият вид “функционална” храна безспорно е йогуртът

За това призовават специалисти, според които много от видовете йогурт всъщност не са полезни.

23 май 2007, dieti.info
четете още в dieti.info


Киселото мляко – един от видовете т.нар. “функционална храна” трябва да бъде подложена на подробни детайлни проучвания, смятат датски учени.
Според тях влиянието на различните видове йогурт и останалите продукти, чиито производители твърдят, че нормализират храносмилането и да намалят нивото на холестерола все още не е изучено докрай.
Най-разпространият вид “функционална” храна безспорно е йогуртът, наситен с полезни за стомашно-чревния тракт бактерии. Но въпреки, че той се рекламира постоянно, няма никакви сериозни доказателства за това, че всички видове действително разрешават някакви проблеми.
Някои изследвания върху “функционална храна”, в която се съдържат фитостерол и станол, потвърждават отчасти анонсите в рекламите, че водят до забавяне на абсорбирането на холестерола в червата и до намаляване на неговата концентрация в кръвта, не отричат учените.
Едновременно с това те посочват опасността от това заключение: “Потребителите с високи нива на холестерол започват неограничено да купуват тези продукти, но едновременно с това те разбира се ядат и друга храна, а някои от тях приемат и медикаменти. Затова по този начин не може да докаже достоверността на тестовете за ползата от продукта”.
Според изследователите, практически все още не е известно доколко приемането на този тип продукти в неограничени количества и продължително време е безопасно.
За изясняване на тези факти датските учени планират провеждането на голяма кампания по мониторинг на продукцията, посочва статия в списание Living Nutrition.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.