zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разработиха пластмасов заместител на човешката кожа



Разработиха пластмасов заместител на човешката кожа

Очаква се той да измести изцяло сегашното присаждане на кожа, свързано с много белези и опасност от заразяване.

23 май 2007, здраве.bg

След пластмасовия заместител на кръвта учени разработиха и пластмасов заместител на човешката кожа.
Професор Шийла Макнийл, директор на изследователския отдел на компания Celltran през 2004 година публикува отчет за разработката на т.н. “живи пластири” – пластмасови превръзки, в които са монтирани стволови клетки от самия пациент, които нарастват в раната и формират новата кожа.
Днес учените работят върху триизмерен модел на пластмасов скелет за присаждане на обемна маса тъкани. Методът на присаждане включва взимане на участък кожа от пациента, отглеждане до размери на триизмерно ламбо (парче) и присаждане например на мястото на изгаряне.
В момента в медицината като материал за присаждане се използват тъкани от трупове. Парченцата кожа от тях се взимат като основа, върху която се нанасят клетките на самия пациент.
Този метод има два сериозни недостатъка: образуване на груби белези и потенциално предаване на заболяването чрез транспланта.
Пластмасовата основа е подобна на основата на човешката кожа и нанесените върху нея стволови клетки растат много бързо. Освен това тя се разгражда без риск от възпаление или образуване на белези.
Професор Макнийл смята, че работата на екипа от учени ще бъде завършена в рамките на 5 години. Тя смята, че пластмасовата кожа не може да стане вечен заместник на собствената, защото, за да се направи постоянна протеза, е необходима собствена кожа, съобщава Би Би Си.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.