zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сексът не намалява риска от уголемяването на простатата22 май 2007, здраве.bg

Аденом на простатата е безспорно една от най-неприятните болести при мъжете над 45 години. Мнозина от тях вярват, че ако редовно правят секс, ще успеят да избегнат тази диагноза или просто да я отдалечат във времето.
В действителност сама по себе си сексуалната активност на мъжете не влияе на процеса на хиперплазия (увеличаване) на простатата, показват резултатите от изследване, чиито резултати са публикувани в новия брой на Journal of the American Board of Family Medicine.
Мъжете със силна полова конституция, водещи активен сексуален живот, имат по-високо ниво на тестостерон. А високото ниво на този хормон заедно с възрастта на мъжа са два от основните фактори на риска от възникването на аденом на простатата, се казва още в статията.
Колкото повече е тестостеронът и колкото по-възрастен е мъжът, толкова по-голяма е вероятността от хиперплазия на простатата. И всекидневните сексуални подвизи на мъже за съжаление не могат да променят процеса на развитието на това заболяване.
От друга страна високата сексуална активност говори за добро здраве, а според последните научни данни, намалява риска от друго страшно заболяване – рак на простатата.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    55+    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.