zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Изобретиха устройство, което позволява да се “крачи” на работното мястоТо ще раздвижва хората, работещи зад бюро, и ще изгаря калории.

21 май 2007, здраве.bg

Специалисти от известната американска криника “Мейо” (Mayo Clinic) изобретиха уред, който ще позволява да се “крачи” на работното място. То се закрепва така, че на човек да му бъде удобно едновременно да работи на компютъра и да крачи на място с избрана от него скорост.
Професор Джеймс Левин смята, че това устройство е толкова ефективно, че “при нормален режим на работа човек може за 1 година да изгори 30 килограма наднормени мазнини”.
В проведения експеримент изследователите са определили колко калории са изгорили 15 участници, но не са изчислили какво тегло те са изгубили.
Доброволците, които до един са страдали от затлъстяване, са крачили бавно със скорост 1,6 км/час и средно за 1 час са изгорили със 100 ккал повече, отколкото контролната група.
Според проф. Левин работата, свързана с компютър е един он все по-определящите фактори на наднорменото тегло. Планирано е до 2010 г. половината от всички работници в развитите страни да работят с компютър.
Разработката на устройства, които ще помагат на хората да се избавят от “седящото” работно време без да намаляват производителността си, става все по-популярно.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.