zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Изобретиха устройство, което позволява да се “крачи” на работното място



То ще раздвижва хората, работещи зад бюро, и ще изгаря калории.

21 май 2007, здраве.bg

Специалисти от известната американска криника “Мейо” (Mayo Clinic) изобретиха уред, който ще позволява да се “крачи” на работното място. То се закрепва така, че на човек да му бъде удобно едновременно да работи на компютъра и да крачи на място с избрана от него скорост.
Професор Джеймс Левин смята, че това устройство е толкова ефективно, че “при нормален режим на работа човек може за 1 година да изгори 30 килограма наднормени мазнини”.
В проведения експеримент изследователите са определили колко калории са изгорили 15 участници, но не са изчислили какво тегло те са изгубили.
Доброволците, които до един са страдали от затлъстяване, са крачили бавно със скорост 1,6 км/час и средно за 1 час са изгорили със 100 ккал повече, отколкото контролната група.
Според проф. Левин работата, свързана с компютър е един он все по-определящите фактори на наднорменото тегло. Планирано е до 2010 г. половината от всички работници в развитите страни да работят с компютър.
Разработката на устройства, които ще помагат на хората да се избавят от “седящото” работно време без да намаляват производителността си, става все по-популярно.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.