zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Учени признаха, че не могат да прогнозират следващата грипна пандемияНе може да се каже също дали именно вирусът на птичия грип ще я причини.

21 май 2007, здраве.bg

Нови случаи на птичи грип несъмнено ще има, но кога точно това ще се случи и дали изобщо този грипен щам ще предизвика пандемия, учените не са в състояние да определят, съобщава в. Washington Post.
Ново изследване е анализирало значението на патогенния вирус на птичия грип H5N1, който за няколко години стремително се разпространи сред дивите и домашните пернати и зарази стотици хора при висок процент на смъртност.
Според специалистите, при подготовката за следващата пандемия нито учените, нито държавните служители в здравеопазването трябва да се съсредоточават само върху изследването на H5N1, защото новата пандемия може да бъде предизвикана от друг вирус на грипа.
При разглеждане на спецификата на H5N1 медиците от американския Национален здравен институт (National Institute of Health) вече планират подобряване на познанията за основните биологични и екологични средства, чрез които вирусите заразяват птиците.
Учените възнамеряват да засилят и наблюденията си върху инфектираните животни, за да разберат по какъв точно начин вирусът се развива и предава от птиците и другите животни на хората.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.