zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Омега-3 и аминокиселините намаляват риска от диабетОмега-3 и аминокиселините намаляват риска от диабет

Урбанизацията е основна причина за увеличаване на заболяването, показват резултатите от 10-годишно изследване.Рибата е типичния пример за храна, богата на омега-3 ненаситени мастни киселини. И това се отнася за почти всички видове риба. Дори змиорката, традиционен елемент от кухнята на маорите, може да помогне в борбата с диабета. Според изследователката Мари Бентъп, съдържащите се в змиорката и другата традиционна за маорите рибна храна омега-3 и аминокиселини могат да възпрепятстват развитието на диабет от втори тип (стадий, изискващ инсулинови инжекции).

В хода на изследването, продължило 10 години, са били наблюдавани две групи хора, болни от диабет. От групата, придържала се към западната кухня, 7 от 10 болни са починали преди навършването на 70 години. В групата, придържала се към традиционната храна за региона не е била регистрирана смъртност, а двама от болните са отпразнували своя 80-годишен юбилей, съобщава Би Би Си.

Анкетата, проведена от Бентън сред маорите, потвърждава предположението, че урбанизацията е основна причина за нарастване броя на страдащите от диабет от втори тип в света.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.