zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо се страхуваме от лошите сънища



Защо се страхуваме от лошите сънища

Всъщност кошмарите са показател за вътрешно безпокойство, идващо от реалността.

здраве.bg

Напълно разбираемо е, че хората се страхуват от лошите сънища. Те са много впечатляващи, запомнят се лесно и създават неприятно усещане.

За една нощ човек може да сънува няколко различни сънища. Колко ярък и емоционален ще бъде сънят отчасти зависи от т.н. фаза на съня, в която човек пребивава по време на сънуването. Най-значими са двете фази – на бързия и на бавния сън.

В бавната фаза мозъкът почти не работи, обмяната на веществата е минимална, а дишането е бавно и дълбоко. Събудени в този фаза хората рядко помнят сънищата си.

Преходът от бавния към бързия сън е ясен. Под затворените клепачи зениците извършват активни движения почти както при бодърстването. Дишането става учестено, с прекъсвания. Мозъкът изразходва толкова енергия колкото и през деня. И кошмарите се появяват именно през тази фаза. След 10 минути бърз сън човек може да се събуди и запомнил съня си, да се прехвърли в бавната фаза.

За една нощ се изминават около 6 цикъла на съня, всеки от който може да продължи до 2 часа.
Мнозина са свикнали да смятат, че лошият сън задължително носи неприятности. В действителност не е така. Тревожният сън всъщност е сигнал за някакво лично безпокойство на човека, което вече съществува в реалността. Това може да бъде и някакво емоционално преживяване, свързано с нерешен проблем или тревога, свързана с очакването на някаква промяна. Смяната на дома или работното място, изпитите, новите отношения или проблемите в семейството могат да са причина за неприятни сънища.

След такъв сън се появява напълно реалното чувство за страх. В психиатрията тези сънища се отнасят към категорията “битови”. Но съществуват и други категории на нощните кошмари. Те могат да се съпроводени с вик или с плач, но често те не се запомнят.

Особено значение имат и повтарящите се сънища. Често може да се чуе репликата ”Измъчва ме един и същи кошмар”. Проблемът отново е в личните преживявания. Най-сложната категория от тревожните сънища е т.нар. постстресово...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.