zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Повечето хора не спазват правилата за елементарна хигиена



Повечето хора не спазват правилата за елементарна хигиена

Тоалетната не е най-мръсното място у дома, показва проучване.

здраве.bg

Повече от 2/3 от хората не спазват правилата за елементарна хигиена във всекидневния си живот, като при мъжете тази цифра е по-висока.
Проучване на Комитетът по хигиена на Великобритания показва, че повечето хора не си мият ръцете след посещаването на тоалетна, преди приготвянето на храна, след кашляне или кихане.

По този начин силно се увеличава вероятността от разпространение на инфекции като у дома, така и на обществени места, се казна още в доклада, цитиран от Би Би Си.

Според него, обществените тоалетни в някои заведения са дори по-чисти и хигиенични, отколкото собствената кухненска маса.
Резултатите от проучването показват, че един от всеки 10 не си мие ръцете след посещаването на тоалетна, а 1/4 от анкетираните могат да започнат да се хранят без да се измият, след като са държали в ръцете си животно.

Ако домът се разглежда от гледна точка на замърсяването, то тоалетната не е най-мръсното място, твърдят британските експерти. Най-мръсни са оказват дръжките на вратите, кухненският плот за готвене и ключовете за осветление.

Според думите на вирусолога Джон Окфорд, председател на Комитета по хигиена, въпреки осведомеността на хората за микробите и вирусите, съвременното жилище е много по-замърсено с микроби, отколкото през 1940 г., т.е. преди медицината да създаде антибиотиците.

“Увереността на съвременния човек, че с приемането на няколко таблетки всяка инфекция може да се победи е сериозна грешка. Внимателното спазване на правилата за хигиена е това, което истински намалява количеството на инфекциите и болестите, предизвикани от тях”, завършва доклада.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    хигиена    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.