zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Антиоксидантите са от полза и за зрението



Антиоксидантите са от полза и за зрението

здраве.bg

Старите хора са прави – яжте моркови и ще виждате по-добре. Холандско изследване показа, че морковите, които са богати на бета каротин, както и храните, съдържащи витамини С, Е и цинк, осезаемо намаляват шанса да влошите зрението си.

“Това е прекрасна новина”, коментират учените. “Така ще можем да намалим случаите на едно състояние, което трудно можем да лекуваме.”
Дегенерирането на макулата е най-често срещаното заболяване на окото и засяга над 15% от населението, особено в по-късна възраст. От години тенденцията при него е непрекъснато да се увеличава и да засяга все по-голяма част от населението.

Според резултатите от проучването на холандските учени, цитирано от Би Би Си, редовната употреба на храни, богати на т.нар. антиоксиданти – витамините А, С и Е и цинк, намалява с поне 35% вероятността от влошаване на зрението.

Витамин Е се съдържа в най-голямо количество в зърнените храни, растителните мазнини, яйцата и ядките, цинк – в месото (включително птичето), рибата и пълнозърнестите храни, бета каротин – в зеленчуци като моркови, спанак и зеле, а витамин С най–вече в цитрусовите плодове, зелените чушки и картофите.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.