zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нанотехнология за лечение на рак разработиха в Австралия11 май 2007, дневник.bg
четете още в дневник.bg


Австралийска фармацевтична компания е успяла да разработи нов метод за лечение на ракови заболявания, който влияе само на туморните клетки и не предизвиква гадене у пациентите, предаде агенция Ройтерс.
Методът залага на използването на наночастици, съдържащи химиотерапевтичен препарат, в пъти по-малки от човешките клетки. Технологията позволява дозата от лекарството, която пациентът приема, да бъде намалена няколко хиляди пъти, което ще отстрани негативните странични ефекти от лечението с химиотерапия.
Благодарение на антителата по своята повърхност наночастиците успяват да се закрепят за раковите клетки, като самото лекарство попада директно в целта, без да засегне здрави клетки.
Според Дженифър МакДайърмид от изследователския екип, разработил нанотехнологията, тя ще позволи ефективното смесване и едновременно прилагане на различни химиотерапевтични лекарства.
Технологията вече е преминала първоначален тестови период, при който е показала завидна ефективност при намаляване на раковите образувания. Очаква се по-късно тази година препаратът да бъде тестван върху хора, като това може да стане след получаване на съответното разрешение от здравните власти в Австралия, САЩ, ЕС и Япония.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.