zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Захарният диабет може да доведе до безплодие8 май 2007, здраве.bg

Той намалява качеството на мъжката семенна течност и постепенно може да предизвика безплодие, смятат британски изследователи.
Техните наблюдения показват, че сперматозоидите на мъжете със захарен диабет съдържат повече увредени вериги ДНК, отколкото сперматозоидите на здравите мъже.
Нарушението на ДНК на сперматозоидите е една от главните причини за безплодието при мъжете, за неспособността на износване на бременността от жените и преждевременните раждания, но точният механизъм все още не е установен.
Изследователите изясняват, че генетичният материал на болните мъже съдържа повече делеции на ДНК митохондриите – микроскопични енергетични станции на клетката.
Общият обем на сперма при диабетиците е по-малък, но разлика в концентрацията, подвижността и структурата на сперматозоидите не се наблюдава.
Въпреки че всички мъже, участвали в изследването, са боледували от диабет от първи тип, при който организмът не изработва достатъчно количество инсулин, аналогични изменения се наблюдават и в спермата на мъжете, болни от диабет от втори тип, характеризиращ се с липсата на чувствителност на мастната тъкан към нормалното количество инсулин.
Според учените причината за това явление би могла да бъде високото ниво на захар в кръвта на болните.
Мат Хънт, главен специалист по диабет във Великобритания определя резултатите като обезпокоителни, защото броят на болните от диабет не само в страната, но и в световен мащаб постоянно нараства, съобщава ВВС.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    секс и здраве    изследвания    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.