zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Захарният диабет може да доведе до безплодие



8 май 2007, здраве.bg

Той намалява качеството на мъжката семенна течност и постепенно може да предизвика безплодие, смятат британски изследователи.
Техните наблюдения показват, че сперматозоидите на мъжете със захарен диабет съдържат повече увредени вериги ДНК, отколкото сперматозоидите на здравите мъже.
Нарушението на ДНК на сперматозоидите е една от главните причини за безплодието при мъжете, за неспособността на износване на бременността от жените и преждевременните раждания, но точният механизъм все още не е установен.
Изследователите изясняват, че генетичният материал на болните мъже съдържа повече делеции на ДНК митохондриите – микроскопични енергетични станции на клетката.
Общият обем на сперма при диабетиците е по-малък, но разлика в концентрацията, подвижността и структурата на сперматозоидите не се наблюдава.
Въпреки че всички мъже, участвали в изследването, са боледували от диабет от първи тип, при който организмът не изработва достатъчно количество инсулин, аналогични изменения се наблюдават и в спермата на мъжете, болни от диабет от втори тип, характеризиращ се с липсата на чувствителност на мастната тъкан към нормалното количество инсулин.
Според учените причината за това явление би могла да бъде високото ниво на захар в кръвта на болните.
Мат Хънт, главен специалист по диабет във Великобритания определя резултатите като обезпокоителни, защото броят на болните от диабет не само в страната, но и в световен мащаб постоянно нараства, съобщава ВВС.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    секс и здраве    изследвания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.