zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ще увеличават здравната вноска



Предварително съгласие за това постигнаха министерството, здравната каса и лекарския съюз.

4 май 2007, дневник.bg
четете още новини от дневник.bg


Да бъде увеличена здравноосигурителната вноска - около това са се обединили ръководствата на Министерството на здравеопазването, здравноосигурителната каса и Българския лекарски съюз на среща по проблемите на извънболничната помощ у нас, съобщи министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски.
Разговорите са били принципни и все още не е ясно какво увеличение ще бъде поискано, както и кога ще стане това, каза здравният министър Гайдарски. Доболничната помощ, работата на общопрактикуващите лекари, оказването на неотложна помощ и връзката между личните лекари и звената за спешна медицинска помощ, както и заплащането от НЗОК са били сред основните теми на срещата. "Тя нямаше за цел да реши някакви кардинални въпроси в областта на системата на здравеопазването, а да продължим разговорите, които сме имали с НЗОК и БЛС", допълни още министър Гайдарски.
Здравният министър призова за започване на разговорите, свързани с НРД 2008. Министър Гайдарски отбеляза, че основният замисъл на срещата е бил трите институции да работят в синхрон, който да доведе до повишаване качеството на здравното обслужване в страната. "Неприятните случаи, които непрекъснато се отразяват в различни медии, трябва да бъдат все по-рядко срещани", каза още министър Гайдарски и допълни, че и в страните, отделящи повече средства за развитието на здравната си система съществуват такива случаи.
Директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова благодари на министър Гайдарски за срещата. "Този дебат е началото на един труд, който ни предстои, и благодаря за добрия тон, защото той е залог за качество", каза още д-р Тодорова. Тя увери журналистите, че няма конфронтация между НЗОК и БЛС, а това са две институции, от които едната защитава пациентите, а другата - лекарите, но без двете не може. "Обединихме се и около това, че ни предстои много работа около проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса, проект за който трябва да представим през юни, защото трябва да сме убедени какви медицински услуги...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.