zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нощните кошмари – човек всъщност наказва самия себе си



Най-често от тях страдат неуверените, емоционалните и пренапрегнатите хора.

2 май 2007, здраве.bg

Известно е, че кошмарите възникват във фазата на не особено дълбокия сън. Те са свързани с бързи движения на очните ябълки, когато човек ,spuf и лесно сe събужда, като подробно помни какво е сънувал. Сюжетът на кошмара може да бъде различен, но като правило подобни сънища са динамични и винаги плашещи, тъй като засягат реалните човешки страхове.
Причините за кошмарите могат да бъдат различни. Главната от тях е нервното пренапрежение, емоционалната възбуда. Не е правилно да се мисли, че кошмарите се предизвикват само от отрицателни емоции - дори да сте преживели забележителен, радостен, наситен само с прекрасни събития ден, през нощта отново може да сънувате натрапчив кошмарен сън.
Това най-често се случва с неуверените, емоционалните, лесно раними хора с неустойчива психика, които винаги подсъзнателно очакват “ударите на съдбата”. Тези хора постоянно са в напрежение, очакват да се случи нещо неприятно и сами си го причиняват... в съня си.
Спокойните и уверени хора, които се чувстват господари на живота, много по-рядко сънуват кошмари.
Неприятните сънища често се срещат при децата и са свързани с всичко ново, което детето вижда и възприема около себе си. Всички неизвестно и непонятно по принцип предизвиква стрес у човека, така както новата голяма по обем информация, която трябва да се преработи от детския мозък. Затова и някои психолози дори твърдят, че детето практически живее в постоянен стрес, който способства за появата на кошмарите.
Ако те ви преследват твърде често и са с почти еднакъв сюжет, това може да означава, че сте разтревожени от проблем, който подсъзнанието се опитва да разреши в състоянието на сън. Причина за това е, че или не можете да му намерите решение или не му отделяте голямо внимание, когато сте будни.
Ако кошмарът стане твърде натрапчив, причината за него трябва задължително да се открие и отстрани, защото пораженията върху психиката могат да бъдат сериозни.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    превенция    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.