zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кризите - неотменима и логична част от живота



Кризите - неотменима и логична част от живота

Някои от тях са като че заложени от природата именно на определена възраст.

здраве.bg

Когато стане дума за криза, човешката психика веднага се настройва негативно. Всъщност някои от критичните моменти в живота на човек са като че ли генетично заложени – с разлика от няколко години всеки преминава през тях. Следите от тях откриваме в променящия се начин, по който гледаме на себе си и света около нас.
Психолозите са определили кога настъпват те и с какво по-точно са свързани, както и до какви промени в човешката психика водят.

Първата криза настъпва още в ранна възраст - на около 10-12 години. Детето пораства, разширява се кръгът на неговите интереси, то се учи да формира собственото си мнение и да извършва самостоятелни постъпки, а също така да отговаря за тях.

Втората криза ни настига на около 16-20 години. Младият човек вече се смята за възрастен и се опитва да се докаже – на себе си и на целия свят. Това е времето на първите отговорности: избор на професия, първа работа, университет, често брак. Родителите все по-често не са зад гърба ни – идва наистина ввремето на самостоятелния живот, изпълнен с очаквания за бъдещето.

Третата криза ни завладява на възраст около 30 години. Буйната младост вече изглежда преминала, човек оценява направеното и много по-трезво гледа към бъдещето. В основен се превръща стремежът към спокойствие и стабилност. Мнозина на тази възраст започват “да правят кариера”, а други точно обратното – търсят смисъла на живота и отделят много повече време на семейството си.

Четвъртата криза идва на средна възраст - 40-45 години. Човек започва да вижда пред себе си старостта, а след нея и смъртта. Тялото губи част от своята сила и красота, появяват се бръчките, косата побелява, започват да се обаждат различни заболявания. Настъпва времето, което психолозите наричат първа битка със старостта. Тя може да има различни изражения - едни започват нова любовна връзка, втори – се “потапят” изцяло в работата си, а трети търсят тръпката от живота, като стигат до екстремни постъпки като скокове с парашут или...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
55+    психология    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.