zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кръвната група влияе върху риска от инсултКръвната група влияе върху риска от инсулт

Най-устойчиви са хората от групите 0 и А.

здраве.bg

Хората от кръвна група В и АВ са с по-висок риск от това да получат инсулт, показват резултатите от продължило двадесет години изследване в САЩ.

Учените от Харвардската женска болница „Брайъм” (Harvard's Brigham and Women's Hospital) в течение на две десетилетия са събирали и обработвали данни за евентуална връзка между кръвната група и риска от инсулт.

След обобщаване на данните от над 20 000 души на различна възраст от двата пола, се оказало, че вероятността от инсулт е повишена със 17% при жените от кръвна група В. Тази тенденция липсвала при мъжете от същата кръвна група.

Освен това, но вече и за двата пола, рискът от инсулт бил по-голям и за носителите на кръвна група АВ. Тук показателят на покачване дори бил по-голям – 29%.

Според американските учени, изнесли своите данни в доклад пред научния конгрес на Американската асоциация по лечение на сърдечни заболявания (American Heart Association), в зависимост от кръвната група в човешкия организъм по различен начин се формират гликопротеините по повърхността на червените кръвни телца. Именно това от своя страна влияе на развитието на имунната система и съответно влияе върху риска от инсулт.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.