zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диета: да се храним според кръвната си група



Диета: да се храним според кръвната си група

Диетата, базирана на схващането на д-р Д`Адамо, е сред най-популярните днес.

... или каква е грешката в диетата на доктор Д`Адамо.

здраве.bg

Не толкова отдавна докторът по натуропатия Питър Д`Адамо заяви, че човек трябва да се храни в съответствие със своята кръвна група. Ученият твърди, че съществува еволюционно съответствие между хранителните предпочитания на човека и кръвните групи. Освен това, според него, върху организма оказват изключително вредно въздействие лектините, съдържащи се в растенията. Лектините - белтъчини от растителен произход, както твърди той, попадайки в организма, предизвикват аглютинация на еритроцитите, което води до изключително вредни последици за тялото.

Днес обаче повечето диетолози смятат, че доктор Д`Адамо е допуснал една основополагаща грешка - при разработката на своята теория той се е опирал на подбор от факти, погрешно сведени в единна система.

В какво е сгрешил създателят на една от най-популярните диети?

Отдавна е известно, че човекоподобните маймуни притежават същите кръвни групи като човека. Съставът на кръвта на шимпанзето, горилата и човека са толкова близки, че е възможно преливането на кръв от маймуна на човек при спазване на груповата съвместимост. Кучетата имат не по-малко от 8 кръвни групи, котките - не по-малко от 3, кравите и конете - повече от 10.

Наличие на кръвни групи е открито и при овцете, свинете, плъховете, кокошките, гълъбите. Но всички като животински вид не са променяли начина си на живот, а ако са го променяли, то поне не толкова пъти, колкото кръвни групи имат.

С други думи, връзката между възникването на кръвните групи при хората и начина им на живот и хранене не е доказана. Всички еволюционни теории за кръвните групи се основават на публикациите през периода 1920-1950 г.

Съвременните теории на основата на данните на молекулярната генетика предполагат например, че генът О представлява мутация на гена А, която се е появила след формирането на трите други кръвни групи.

Четирите основни групи - О, А, В, АВ се различават от присъствието на особени молекули - аглютиногени на повърхността на еритроцитите и аглютините в плазмата...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.