zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диета: да се храним според кръвната си група



Диета: да се храним според кръвната си група

Диетата, базирана на схващането на д-р Д`Адамо, е сред най-популярните днес.

... или каква е грешката в диетата на доктор Д`Адамо.

здраве.bg

... на кръвта и именно те отговарят за слепването на еритроцитите.

Съществуват отделни белтъчини, например лектините, които са способни да инициират този процес. Първият лектин - рицинът (белтъчина от токсичния екстрат на семената на рицина - Ricinus communus) е открит от д-р Герман Питър Щилмарк (1860-1923) в Дерптския университет в Естония. Ученият е открил способността на токсините да предизвикват аглютинация, т.е. слепване на еритроцитите.

Лектините се съдържат не само в растенията. Лектините на някои микроорганизми - стрептококите, живеещи в устната кухина, водят до образуването на т.нар. зъбен камък. От друга страна, лектините на микроорганизмите, обитаващи тънкото черво на човека и животните, са крайно необходими - без тези белтъчини тялото губи преградата пред достъпа на вредните патогенни микроорганизми.

Според д-р Д`Адамо, лектините, които се съдържат в храната, се прикрепват към лигавицата на стомашно-чревния тракт или постъпват в кръвта. Всеки лектин може да предизвика аглютинация на клетките на кръвта от определен тип. В зависимост от това къде се фиксират лектините, могат да се развият някои болести, например цироза на черния дроб, нефросклероза, колит.

Д`Адамо не е в състояние да обясни, защо по-голямата част от хората не изпитват симптоми на подобни аглютинови болести в резултат на употребата на най-различни и вероятно вредни прокукти. Той твърди, че аглютинацията в кръвта е причина за увеличаването на масата на тялото, но не обяснява защо. Тогава е по-логично да се предположи, че употребата на продукти, съдържащи вредни лектини, трябва да предизвика заболявания, съпровождащи се със загуба на тегло.

Съвременните учени не отричат взаимовръзката между определените кръвни групи и вероятността от редица заболявания. Върху еритроцита се съдържат 29 антигенни системи, съдържащи в себе си около 250 антитела. И много от тях участват в биохимичните процеси в организма. Широко известна е връзката между антигените и инфекциозните заболявания.

Генетика...

 
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.