zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Оборотът на фалшивите лекарства скоро ще превиши този на наркотиците



За това предупреждават от ООН и препоръчват много по-строг контрол.

26 април 2007, здраве.bg

Фалшивите лекарства, препълнили пазара особено на развиващите се страни, понякога крият смъртна заплаха за човека, предупреждава Международният съвет на ООН по контрола на наркотиците и наркотичните вещества. В публикувания доклад на намиращата се във Виена организация се казва, че до 50% от всички медикаменти, отпускащи се в тези страни с рецепта, са фалшиви.
Освен това, авторите на документа добавят, че оборотът с такива медикаменти скоро ще превиши обема на световната търговия със забранените наркотични препарати.
Според данните от Съвета в някои райони на Африка, Южна Азия и дори Европа фалшивите лекарства вече са превишили по оборот търговията с хероин и кокаин. Дори в САЩ злоупотребата с фалшиви лекарства отстъпва място само на марихуаната.
Съветът смята, че правителствата трябва да приложат по-строго съществуващите закони и да приемат нови, които да поставят по-сериозна преграда на нелегалната търговия с медикаменти най-вече в Интернет: “ООН и Световната здравна организация трябва да помогнат на страните-членки, които не разполагат със собствени ресурси, в борбата с тези, които подправят и продават такива препарати”.
Освен Интернет другите основни начини за разпространение на фалшиви лекарства са куриерските служби, обикновената поща и местните пазари и тържища, се казва още в доклада. Председателят на Съвета Филип Емафо подчертава, че трудно могат да се дадат точни данни по този проблем, тъй като властите на много страни всъщност не знаят какво е количество от продаваните в тях фалшиви медикаменти.
Според данните от доклада, Иран например е световен лидер по фалшиви опиати поради факта, че в страната има фармацевтични кадри, а и се намира до Афганистан, който е основен източник на опиевия мак.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.