zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Анемията: болестта, която често пренебрегваме като хремата



Анемията: болестта, която често пренебрегваме като хремата

Възможните сериозни последствия изискват и сериозно отношение.

здраве.bg

И да лекуваме анемията, и да не я лекуваме – тя ще мине. Това е широко разпространено мнение, което обаче е съвсем погрешно.

Думата анемия всъщност означава “без кръв”. Тя не бива да се разбира буквално, т.е. че не ни достига кръв - просто е намалено количеството еритроцити и съдържанието на хемоглобин в нея.

При анемия се наблюдава кислородно гладуване на органите и тъканите и в резултат на това се развива дистрофия. Ако хемоглобинът е намален в кръвта два пъти (до 70-80 г/л), започва дистрофия на сърдечния мускул. Поради кислородния глад в организма се натрупват недоокислени продукти на обмяната на веществата – например млечна киселина.

Какви са причините за анемията

Най-общо те са няколко - от силната загуба на кръв (в следствие на внезапно кръвотечение) до недостиг на определени елементи в кръвта (в следствие на нарушение в кръвообразуването) като недостиг на желязо например (а именно желязото е необходимо за изграждане на хемоглобина на еритроцитите).

Анемията може да възникне и поради разрушаване на кръвта. Този процес може да се дължи на наследственост (например еритроцитите в кръвта са с неправилна форма). Заболяването може да възникне и поради повишеното разрушаване на еритроцитите или недостиг на витамин В12.
В зависимост от причините се диагностицират различни видове анемия, а те са повече от 50. Във всички случаи тя може да има тежки и дори фатални последствия за организма. Затова задължително трябва да бъде консултирана, наблюдавана и лекувана от специалист.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.