zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тъмнокосите хора са с най-здрави нервиТъмнокосите хора са с най-здрави нерви

Цветът на косата и нервната система имат общ генетичен източник, твърдят учени.

здраве.bg

Кожата, косата и нервната система имат общ източник на своя ембрионален произход и затова цветът на очите, кожата и косата по определен начин характеризират и организацията на нервната система. Така смятат учените след проведеното наскоро изследване, според което хората с тъмна коса не са толкова раними, колкото хората със светла коса. “Светлите” хора по-често и с по-голямо удоволствие “капризничат” и се нуждаят от по-големи дози лекарства, отколкото брюнетите”, твърдят учените, цитирани от BBC.

Специалистите смятат, че за хората с рижава коса пък съществува по-голям риск от развитието на рак на кожата: “Луничките са пигментни образувания, които предпазват най-важните участъци на организма от непосилното светлинно раздразнение. От това може да се направи изводът, че луничките са принудителна защита срещу светлината при хората с много ниски запаси от меланин”.

Учените правят също извода, че ниският праг на усещането на болка при хората с рижава коса е свързан с ниското съдържание на меланин и са убедени, че при тях има нужда от 20% увеличаване на дозата на анестезиращите препарати.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.