zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тъмнокосите хора са с най-здрави нервиТъмнокосите хора са с най-здрави нерви

Цветът на косата и нервната система имат общ генетичен източник, твърдят учени.

здраве.bg

Кожата, косата и нервната система имат общ източник на своя ембрионален произход и затова цветът на очите, кожата и косата по определен начин характеризират и организацията на нервната система. Така смятат учените след проведеното наскоро изследване, според което хората с тъмна коса не са толкова раними, колкото хората със светла коса. “Светлите” хора по-често и с по-голямо удоволствие “капризничат” и се нуждаят от по-големи дози лекарства, отколкото брюнетите”, твърдят учените, цитирани от BBC.

Специалистите смятат, че за хората с рижава коса пък съществува по-голям риск от развитието на рак на кожата: “Луничките са пигментни образувания, които предпазват най-важните участъци на организма от непосилното светлинно раздразнение. От това може да се направи изводът, че луничките са принудителна защита срещу светлината при хората с много ниски запаси от меланин”.

Учените правят също извода, че ниският праг на усещането на болка при хората с рижава коса е свързан с ниското съдържание на меланин и са убедени, че при тях има нужда от 20% увеличаване на дозата на анестезиращите препарати.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.