zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мозъчен протеин може да е ключът към депресиитездраве.bg

Учени откриха протеин, който по всичко личи има ключова роля при развитието на депресивни състояния – откритие, което може да промени из основи начините за лечение на тези заболявания.
Въпреки че отдавна се дискутира ролята на серотонина за депресиите, учените и досега не са сигурни за неговото значение.

Новооткритият протеин, наречен р11, очевидно регулира начина, по който мозъчните клетки реагират на серотонина, съобщиха учени от Университета Рокфелер и Каролинския институт в Стокхолм, цитирани от сп. Science.

“Всички сме много развълнувани от откритието си”, казва нобеловият лауреат Пол Грийнгард. “Учените толкова дълго търсят модулатори на серотонина”.

Новооткритият протеин р11 очевидно играе основна роля както при появата на депресия, така и най-вероятно при нейното лечение.

Повечето медикаменти, използвани в момента срещу депресивните състояния, имат за цел да “доставят” повече серотонин до мозъчните клетки. Те изхождат от тезата, че състоянието на депресия се дължи на недостатъчно количество серотонин в клетките, а той има ключово значение за преноса на сигнали между тях.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    лекарства    заболявания    
 

more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.