zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тромбите рецидивират по-често при мъжете



23 април 2007, здраве.bg

Мъжете са в по-голяма степен застрашени от повторно образуване на венозни тромби. До този извод са стигнали учени слез 3-годишно наблюдение на 826 пациенти на средна възраст, които през предишната година са страдали от тромбоза на дълбоките вени на долните крайници.
При 20 % от мъжете е регистрирано повторно образуване на тромби в дълбоките вени, докато при жените този показател е 6%, съобщава статия, публикувана в Journal of the American Medical Association.
Отчитането на възрастта и други фактори, оказващи влияние на честотата на диагностициране на тромбоза показва, че мъжете са три пъти повече застрашени от това заболяване, отколкото жените.
Учените смятат за една от причините за този факт по-голямата дисциплинираност на жените, които изпълняват по-точно лекарските препоръки за приемане на препаратите, намаляващи риска от образуването на тромби.
Според средностатистическите данни, честотата на диагностициране на тромбоза на дълбоките вени на долните крайници е 2 на 1000. Клиничните прояви на болестта са болки във вените и отоци в мястото на тромбозата. Тъй като потенциално тромбите могат да се откъснат и с кръвотока да попаднат в белите дробове, те могат да предизвикат развитието на тромбоемболия на белодробната артерия, а това е състояние, характеризиращо се с висока смъртност.
Най-често тромбоза на дълбоките вени се развива при пациентите след оперативно лечение, по време на раждане, в резултат на травматични увреждания, а също в ситуациите, когато човек е неподвижен продължително време.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.