zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравословният живот се “отплаща” на стариниЗдравословният живот се “отплаща” на старини

здраве.bg

Хората днес живеят повече откогато и да било, а с желание и известни усилия почти всеки спокойно може да доживее до 80, твърдят учени в публикация за Journal of the American Geriatrics Society.

За своето изследване те са наблюдвали почти 3500 души на възраст над 65 г. от мормонско общество в щата Юта (б.ред. – освен с по-различното си разбиране за живота и обществото, мормоните са известни и с изключително здравословния начин на живот, който водят).

Резултатите били: 80-90% от хората между 65 и 75 г. са в отлично здраве, също както и около 60% от тези над 85 г. 50% от наблюдаваните никога не са боледували сериозно, включително 40% при тези над 85 г.

Според американските учени изводите от проучването, въпреки особеностите в начина на живот на мормоните, спокойно могат да бъдат генерализирани и отнесени към хората като цяло.
Подобни проучвания на други обособени общества дават на изследователите основание да заключат, че фактори като забрана на тютюнопушенето и алкохола, заедно с липсата на стрес в резултат на ясни социални правила, са от изключителна важност за здравето и продължителността на живота.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.