zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Разработиха технология за безболезна химиотерапия



Тя е на генетично ниво и може да даде начало на нов клас медикаменти, показва изследване.

18 април 2007, здраве.bg

Американски учени публикуваха данни, че са разработили технология за безболезнен метод на химиотерапията, съобщава статия във в.New York Times.
Учени от Тексаския университетски медицински център са открили, че раковите клетки, поразяващи белите дробове, могат да се направят 10 000 пъти по-уязвими към противораковия препарат паклитаксел.
Той се използва при лечението на рак на яйчниците и гърдата на по-късни етапи. Сред страничните му ефекти са умората, гаденето, онемяване и изтощаване на костния мозък, което води до намаляване на имунитета и излага пациентите на опасност от инфекциозни заболявания. Увеличаването на чувствителността на раковите клетки към препарата ще помогне да се намали неговата доза, а съответно с това и страничните ефекти.
Изследователите са използвали метода на РНК интерференцията, при която с помощта на малки молекули РНК може да се изключат определени гени в раковите клетки. Оказва се, че изключването на тези гени рязко се увеличава уязвимостта на раковите клетки към медикаментите.
Учените са изследвали повече от 21 000 гени и са открили, че 87 от тях могат да повлияят на чувствителността на раковите клетки към химиотерапията, а 6 от тях са свързани конкретно с чувствителността към паклитаксела.
Според изследователите, за съжаление за разработването на новите препарати, които ще действат с прилагане на РНК интерференцията се необходими поне още 10 години.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.