zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да открием позитивното в... болестта



Да открием позитивното в... болестта

Чашата може да е както наполовина празна, така и наполовина пълна.

здраве.bg

Заболяванията най-често настъпват неочаквано, нарушават нашите планове и носят усещане за страх, напрежение или безизходица. Някои хора се предават и попадат в пълен плен на болестта, а други се мобилизират и след няколко месеца захвърлят патериците, “изправят се” след операция и се връщат към нормалния си ритъм на живот. Къде всъщност са причините за тази разлика...

Всичко зависи от “смисъла”, който откриваме в болестта, твърдят психолози, цитирани от Psychology Today. Отношението към собствените болести зависи не толкова от тежестта на състоянието, колкото от общите възгледи на човека и неговите ценности, твърдят те. Смята се, че съществуват 3 начина на отношение към болестта: да виждаме в нея преграден смисъл, конфликтен или позитивен.

Преграден смисъл на болестта

Болестта ограничава всички перспективи и затова носи не само физически страдания, но и душевни терзания. Човек все повече се концентрира върху това, че за него са затворени много възможности, че неговият кръг на общуване се свива, че не може да става дума за самостоятелна реализация.
Болестта трябва да се възприема като преграда само при сериозна диагноза, заплашваща забележимо да промени живота, но съществуват много хора, които възприемат като сериозна преграда и кратките заболявания.

Преди всичко това са хора без опит в болестите. Сблъсквайки се в зряла възраст с проблеми в здравето, те изпадат в паника. Болестта става преграда и за хората, които са тревожни и мнителни. Те са толкова наплашени от промените в своето тяло, че се концентрират единствено върху мисълта “какво става с мен?” и не са в състояние да преминат към мисълта ”когато оздравея...”

Конфликтен смисъл на болестта

Докато болестта-преграда се възприема като край на всичко – на пълноценния живот, на работата, на развитието и общуването, конфликтният смисъл се проявява в това, че едновременно с негативните страни има и позитивни моменти....

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.