zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Дори пасивното пушене разрушава зъбите



Димът влияе отрицателно и на костната плътност, показва изследване.

11 април 2007, здраве.bg

Цигареният дим, дори приет като пасивно пушене, има силно разрушително действие върху зъбите и костите. Това е особено ясно забележимо при хората, страдащи от пародонтоза, сочат резултатите от американско изследване.
В него една част от опитните животни е била подложена на въздействието на 30-дневно вдишване на обикновени цигари, втора част – на въздействието на дим от леки цигари, а третата група е била контролна. Резултатите показват, че животните, подложени на въздействието на дима са с по-голяма загуба на костната тъкан и на зъбите в сравнение с контролната група. “Леките” цигари са дали същия резултат като обикновените.
Според мнението на изследователите, цитирани от в. New York Times уникалността на това изследване е в определянето на връзката между пасивното, вторичното пушене и заболяването на венците.
Връзката между активното пушене и загубата на зъбите е установена отдавна.
Според президента на Американската академия по парадонтология Престън Милър (Preston D. Miller), влиянието на цигарения дим върху зъбите обуславя решението на много хора вече да избягват задимените помещения като нощни клубове и някои ресторанти.
Изследователите подчертават, че Академията по парадонтология одобрява всички стъпки на обществените организации и правителства, насочени към освобождаването на обществените места от цигарения дим.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.