zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Искат въвеждане на долен праг за цените на лекарствата



Трябва да очакваме в близко време спор за минималната площ за аптека, смятат от БФС.

5 април 2007, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Цените на лекарствата трябва да имат минимален долен праг, под който да не могат да се продават. Това заявиха в сряда от Българския фармацевтичен съюз (БФС). Според съсловната организация по този начин ще бъдат премахнати дъмпинговите цени и нелоялната конкуренция в бранша.
Сега действащата наредба определя пределни максимални цени и затова се случва аптеки да продават на производствени цени. Фармацевтите предупредиха, че имат готовност за всяко подобно нарушение да сезират Комисията за защита на конкуренцията. Ние не сме поканени в комисията за цените на лекарствата, но сме изпратили нашето становище, обясни Габриела Вутева, главен секретар на съюза. Те се надяват за по-добрия контрол да помогнат високите глоби, които са записани в новия закон. Другите наказания за провинилите се фармацевти са фиксирани в закона за съсловната организация - порицание, глоба от една до пет заплати или заличаване от регистъра на БФС за срок от 3 месеца до 3 години. Съвсем скоро ще започнат спорове за размера на аптеките, прогнозираха в сряда фармацевти. Заради новия закон за лекарствата в момента в Министерството на здравеопазването се пишат 25 наредби, които ще бъдат готови до 2-3 месеца. Една от тях трябва да определи каква да е най-малката допустима квадратура на аптека. Големите играчи на пазара настояват тя да е 100 кв.м, защото в противен случай не могат да се изпълнят изискванията за добра аптекарска практика. Според фармацевтичния съюз обаче и на 20 кв.м може да се работи по правилата. "Пазарът ще регулира дали аптеката отговаря на изискванията. Ако шкафовете за лекарства с рецепти или тези без лекарско предписание не достигат, тя ще обслужва по-малък район", обясни Вутева.
От Българския фармацевтичен съюз съобщиха още, че скоро ще изработят стандарти за добра аптекарска практика и етичен кодекс на съсловието. От организацията ще подготвят и програма за продължаващо обучение на фармацевтите и допълнителната им квалификация.

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    нормативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.