zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Случаите на рак ще се удвоят до 2030 г.



Това показва изследване на ООН, визиращо и нашия регион.

5 април 2007, здраве.bg

Броят на диагностицираните случаи на рак ще се удвои за периода 2000-2030 г., като най-много нови случаи ще има в бедните и развиващите се страни, се твърди в доклад на Международната агенция за изследване на рака (International Agency for Research on Cancer) към ООН.
По изнесените данни през 2000 г. са регистрирани 11 милиона нови случаи на ракови заболявания, 7 милиона смъртни случаи и 25 милиона души, борещи се с коварната болест.
“Според нашите прогнози всяка година през периода 2000-2030 ще бъдат регистрирани 2 пъти повече заболели”, казва д-р Питър Бойл, ръководител на агенцията, “като най-голямо завишение ще има в слабо и средно развивите държави”.
Част от причините за увеличаването според специалистите са в очакваното повишаване броя на населението на планетата – от 6,5 милиарда сега до 8 милиарда през 2030 г.
Като втора причина се изтъква непрекъснато увеличаващата се продължителност на живот, включително в африканските страни.
Даните показват, че смъртността в резултат на ракови заболявания преди 25 г. в САЩ и Великобритания е била същата като в страните от централна и източна Европа. Днес обаче в най-развитите страни тя е 10 пъти по-малка отколкото в останалата част на стария континент.
Обяснението на този факт според експертите на ООН тръгва от радикалните промени в източната част от Европа в края на 80-те години на 20 в.: “Новите политически реалности доведоха до рязко увеличаване на употребата на алкохол и цигари там – един от най-важните елементи на риска от рак. Освен това новите правителства в района не взеха адекватни мерки, за да отговорят своевременно на нарастващата заболеваемост”.
Международната агенция за изследване на рака е създадена през 1965 г. с резолюция на Общото събрание на ООН и се намира в Лион, Франция. Всяка година тя подготвя над 300 доклада по проблеми, свързани с рака.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.