zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Съществува ли мъжки климакс?Съществува ли мъжки климакс?

Да, и той има своите отличителни черти, твърди американски лекар.

здраве.bg

Много мъже смятат, че това понятие е измислено от жените. В действителност обаче това не е така. Андропаузата е реален процес, който протича в мъжкия организъм.

Доктор Джед, психотерапевт от Калифорния, автор на книгата “Мъжкият климактериум” обяснява най-общо този процес като обратен на половото съзряване. Извършват се промени в половата сфера (намаляване на половото влечение, импотентност), променя се психологическия фон (умора, депресия), намалява се плътността на костите, увеличава се теглото.

Андропаузата се характеризира с намаляване на основния хормон – тестостерон, който, казано на популярен език, прави мъжете мъже. Андропаузата е продължителен процес, нивото на тестостерон се понижава постепенно и в повечето случаи много бавно (с 1% всяка година). Именно затова мъжете не откриват видими изменения и смятат, че те просто не са налице.

Андропаузата най-често започва след 40-годишна възраст, когато започват посочените проблеми. Често, без да осъзнават истинската причина за промените, мъжете се обръщат за помощ към други специалисти - за да се избавят от депресията, те се насочват към психотерапевт или психолог, които им предписват антидепресанти. Ако пациентът има проблеми с потентността, антидепресантите обаче само задълбочават проблема. Затова е много важно своевременно да се търси помощ от специалист–андролог.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    секс и здраве    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.