zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хъркането “краде” 2 години сън



То оказва сериозно влияние върху живота на човека, твърдят учени.

29 март 2007, здраве.bg

“Хъркането на единия от членовете на семейството оказва негативно влияние на другия, който се измъчва всяка нощ без сън”, твърди Мариан Давей, член на Британската асоциация за съня.
Заедно със свои колеги тя е провела изследване на 1000 съпружески двойки. Повече от 80% от тях отбелязват, че хъркането действително е повлияло на техните отношения, включително на сексуалния им живот. Много хора вярват също, че част от грешките, които правят през деня на работното си място, също са следствие от лошия сън.
По статистика мъжете хъркат два пъти по-често от жените. Според статистиката при средно ниво на хъркане партньорът губи около 2 години от съня си.

Какъв е механизмът на хъркането
То се появява, когато мускулите на дихателните пътища, които през деня са напрегнати, се отпуснат и по този начин се свиват дихателните пътища. Шумът възниква поради вибрациите на мекото небце, предизвикани от преминаването на потока въздух през свитото пространство. Пушенето, приетото количество алкохол и настинката също влияят на интензивността на хъркането.
Мъжете хъркат по-силно, отколкото жените. Трудно е да се повярва, но през 1993 г. в Книгата на рекордите на Гинес е записан случай на хъркане на мъж със сила 93 децибела, което по интензивност е точно на 2/3 от нивото на шума на излитащ Боинг 747.

Стандартното лечение
предполага или хирургическа намеса по отстраняване на част от мекото небце, или доста болезнена терапия. Друг вариант е инжектиране на небцето с цел поддържане на неговия тонус и отстраняване на вибрирането.
Специалистите са установили, че за избавяне от хъркането е необходима само една инжекция, а само при тежки случаи това трябва да се повтаря всяка година.
Съществуват и по-екзотични варианти като стрихнин, но този метод не се подкрепя от лекарите. Не се приветства и използването на специален часовник, който трябва да се постави на ръката преди сън - при най-малкото хъркане, той дава слаб електрически заряд.
Положително въздействие за намаляване...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.