zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Фитнес на работното място



Фитнес на работното място

Без чудеса, но с достатъчен ефект за работоспособността и настроението.

здраве.bg

Недостатъчното движение е една от причините за появата на наднормено тегло и намаляване на работоспособността. Редовни тренировки в спортната зала и пешеходни разходки не всеки или поне невинаги може да си позволи. Много по-лесно е да се правят упражнения на работното място.
Целият комплекс от упражнения, предложен по-долу отнема около половин час. Изходното положение е седнало.

Огледало на душата

За профилактика на късогледството можете да направите следното: облегнете се на гърба на стола, вдишайте дълбоко въздух, а после наведете главата напред и издишайте. Поставете ръцете на кръста, обърнете главата надясно, погледнете десния си лакът, а след това погледнете наляво и погледнете левия. Накрая вдигнете очи към тавана и без да обръщате глава, огледайте всичко по посока на часовниковата стрелка (мигайки интензивно), като свивате и отпускате вежди. Еднократното изпълнение на този комплекс отнема около 4 минути. Повторете го 5-6 пъти.

Пигмалион

Ако искате да имате очертан овал на лицето и стегнати мускули на шията, ето ви необходимата рецепта.
В седнало положение изправете гърба и поставете стъпалата върху пода. Плавно отдалечете колкото можете повече главата назад, докато не почувствате напрежение в брадичката. Останете в това положение 10 секунди, след това отпуснете глава и се постарайте да приближете брадичката си съм гърдите. Повторете това упражнение най-малко 20 пъти.

За ръцете

Поставете лактите върху масата като за молитва (пръстите трябва да бъдат максимално разтворени). Между двете китки трябва да остане пространство, наподобяващо мида. Съединявайте дланите като че ли искате да затиснете нещо с тях и отново ги разделяйте (20 пъти, докато усетите напрежение в мускулите).
В седнало положение вдигнете ръцете и ги протегнете настрани на нивото на раменете. Наведете се в различните страни, после опънете ръцете нагоре и ги задръжте така поне 10 секунди. Повторете упражнението 8-10 пъти. Отпуснете ръцете до тялото, след което...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    aлтернативи    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.