zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Най-важно е храненето като цяло, а не приемането на някои определени продукти



Хранете се балансирано, а не с мисъл как да компенсирате, съветват диетолози.

27 март 2007, dieti.info
четете още в dieti.info


Много хора са чели или чували, че например в подправката “орегано” се съдържат 42 пъти повече антиоксиданти, отколкото в ябълките, че печените домати могат да предпазят от рак на простатата, че шоколадът и червеното вино също притежават някакви целебни свойства... и т.н.
Водещите американски изследователи в областта на клиничното хранене смятат, че тези противоречиви твърдения за антиоксидантите на практика носят повече вреда, отколкото полза.
Учените препоръчват потребителите да се съсредоточат върху балансираната, умерената и разнообразна храна, а фитохимикалите, флавоноидите и органичните киселини да бъдат оставени на специалистите.
Без съмнение антиоксидантите действително неутрализират вредното действие на активните молекули – свободните радикали, увреждащи клетките и способстващи за появата на редица кардиологични проблеми, ракови заболявания и дори за стареенето.
Но науката все още не е наясно с точния механизъм на взаимодействие на тези вещества с клетките, за да оправдаем включването в нашето меню на продукти, богати на специфични антиоксиданти, твърди статия от списанието Prevention.
Според бостънският професор Хауърд Сесо, лечебният ефект зависи от цялата диета, т.е. от всекидневният състав на употребяваните храни и от сложното взаимодействие на антиоксидантите и другите хранителни вещества в нея: “Най-важен е характерът на храненето като цяло, а не употребата на определени продукти и хранителни добавки”.
Джефри Блумбърг, специалист по клинично хранене в университета Тафт в Калифорния (William
Howard Taft University
) смята, че концепцията за антиоксидантите създава у хората погрешно усещане за безопасност: “Ежедневната употреба на шепа бадеми, укрепваща сърцето, по никакъв начин не компенсира нездравословната диета, богата на наситени мазнини и холестерол”.
“Оптималната здравословна диета е разнообразната храна, включваща много плодове...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    хранене и диети    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.