zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Тютюнът и алкохолът са по-опасни от марихуаната и екстази



Нова класификация на наркотичните вещества, препоръчват британски експерти.

26 март 2007, здраве.bg

Тютюнът и марихуаната са по-голяма заплаха за обществото и здравето на хората, отколкото марихуаната и екстази, смятат британски учени, които предлагат нова методика за оценяване на въздействието на забранените вещества върху здравето на човека.
Изследването, чиито автори призоват да се въведат промени в общоприетата класификация на наркотиците, е публикувано в последния брой на престижното медицинско списание The Lancet.
В своята работа сътрудниците от Бристолския университет под ръководството на професор Дейвид Нат са използвали три основни показателя за оценка на вредата: вреда за здравето на потребителя, риск от развитието на зависимост и социална опасност от наркотика.
В проведеното допитване са участвали няколко десетки специалисти – по наркоманиите, психиатри, съдебни експерти и полицаи. Направените от тях изводи определят рейтинга на 20-те най-опасни наркотични вещества.
На първо място са поставени хероинът и кокаинът, следвани от барбитуратите и метадонът. Абсолютно легалните в почти всички страни алкохол и тютюн, заемащи съответно пето и девето място, значително изпреварват марихуаната (на единадесето място) и екстази (оказало се на последно).
“Липсата на алкохол и цигарените изделия в британския Акт за злоупотребата с наркотици от научно гледна точка не е оправдана”, отбелязва в заключение Нат, цитиран от BBC.
Според британската статистика 40% от заболяванията, водещи до хоспитализиране, са свързани с тютюнопушенето, а злоупотребата с алкохол е причина за 50% от случаите на необходимост от спешна медцинска помощ.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.