zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Глобалната програма за борба с туберкулозата не е ефективна



Устойчивата на антибиотиците разновидност е силно смъртоносна.

23 март 2007, здраве.bg

Разпространението напоследък на много силно заразна форма на туберкулоза в Южна Африка показа, че глобалната програма за борба с тази болест не е ефективна, се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО).
Програмата включва диагностициране на заболяването, тестове за устойчивост на бактериите към лечението, строг контрол върху приемането на антибиотици и мониторинг на разпространяване на болестта.
Експертите по туберкулоза смятат, че неефективността се дължи на неправилния режим на терапията с антибиотици, лошите медицински грижи, които са свързани с невъзможността за отделяне на болните в болници или специализирани санаториуми, намаляване на финансирането на научните лаборатории и специализирани клиники.
Всички тези причини водят до нарастване на устойчивостта на бактериите към антибиотиците.
Микобактерията на туберкулозата е микроорганизъм, открит преди 125 години, който всяка година инфектира около 9 милиона и предизвиква смъртта на 1,6 милиона души.
Туберкулозата се лекува с антибиотици, докато бактерията остава чувствителна към тях, но става смъртоносна, ако зарази хора, инфектирани с ХИВ.
Ако бактерията стане устойчива, броят на смъртните случай рязко ще нарастне, предупреждава докладът и дава за пример последните случаи на заболяването в Южна Африка. Избухването на устойчива туберкулоза XDR-TB там уби през 2005 г. 52 души (от 53 инфектирани!), които са били и болни от СПИН.
СЗО нарича устойчивата форма на туберкулозата “заплаха за здравето на цялата световна общност” поради възможното избухване на заразата сред хората, страдащи от ХИВ. За останалите тя не е сериозен проблем, но може да доведе до смърт всеки пациент с отслабена имунна система и в частност раково болните.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.