zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Значението на витамин Е в козметиката е преувеличено



В някои случаи е по-добре той дори да не присъства в състава.

20 март 2007, здраве.bg

Много хора смятат, че витамин Е, нанесен върху кожата, може да намали белезите и дори да излекува раните. Веднага след откриването на витамина през 1922 г. той става една от най-популярните добавки в различните кремове и другите козметични средства за кожата.
Но при анализа на някои от последните научните разработки се оказва, че той няма ефект, дори близък до този, който в доста случаи му се приписва.
През 1986 г. в един от центровете за лечение на изгаряния в САЩ е проведено изследване за евентуалната роля на витамин Е при лечение на изгаряния. Една част от участниците в него са били лекувани с кремове с витамин Е, а друга – с обикновени кремове. В края на наблюдението белезите на пациентите от двете групи не са се различавали по дебелина, ширина и степен на изразителност.
През 1999 г. в Университета на Маями е проведено друго изследване, при което на пациенти с извършена хирургическа намеса са били предложени за нанасяне два крема (условно наречени А и В) на различни участъци от белега. Само крем А е съдържал витамин Е. Пациентите са използвали кремовете два пъти в продължение на 4 седмици, след което независим експерт е оценил състоянието на белезите. Оказва се, че витамин Е не само че не е бил полезен, но е и навредил на пациентите. 1/3 от пациентите, които са използвали крем с витамин Е, е страдала от алергично възпаление на кожата, което показва липсата на ефективност на този витамин за лечението на белези, обобщава статията, публикувана в американското здравно списание Prevention.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.