zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Повечето нови лекарства имат природна основа70% от създадените през последните 25 г. медикаменти произлизат или са “вдъхновени” от природата.

19 март 2007, здраве.bg

Природата е източник на най-много идеи за разработването на лекарства през последния четвърт век, твърди изследване, проведено от американските учени Дейвид Нюман и Гордън Краг и финансирано от Националния институт по ракови заболявания на САЩ (National Cancer Institute).
Екипът от специалисти е резюмирал данните за всички медикаменти, влезли в употреба между януари 1981 г. и юли 2006 г. – общо 1184 нови лекарства (в тяхното число не са включени т.нар. генерични продукти).
Само 30% от създадените медикаменти са с напълно синтетичен произход, показват резултатите. Останалите 70% или имат изцяло натурален произход или са базирани на химикали, съдържащи се в подобна форма в природата.
“Това съвсем не означава, че лекарствата имащи връзка със съществуващи в природата вещества, са идентични с тях”, уточняват специалистите. “В много от случаите може да става дума просто за “вдъхновение” от природата”.
Екипът от специалисти смята, че в природата има още много недостатъчно изследвани вещества, от които е възможно да се появят нови революционни разработки във фармацията и призовават да се увеличи вниманието на науката в тази посока.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.