zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Колко мазнини сте натрупали: 2 прости начина за изчислениеКолко мазнини сте натрупали: 2 прости начина за изчисление

И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир.

здраве.bg

Повечето хора определят състоянието на своето тяло по теглото си. Но с възрастта композицията на организма се променя: мускулната тъкан постепенно се заменя с мастна. Ако човек не се занимава с упражнения за укрепване на мускулите, те намаляват и започват да се натрупват мазнини.

Това е особено валидно за жените. Тегленето не може да бъде убедителен показател за здраве и красота. Необходим е по-точен “инструмент”.
Много хора прибягват до разпространените таблици за съотношението между ръста и теглото. Но специалистите по спортна медицина подчертават, че тези показатели не дават пълна информация, тъй като трябва да се отчита и типа телосложение, съобщава списание Prevention.

Вече се появиха и таблици, отчитащи типа телосложение: крехко, средно, едро. При един и същи ръст се получава разлика от 5-6 килограма. Но и те не са достатъчно обективни. За да се определи количеството излишни мазнини, трябва да се пресметне съдържанието на мазнини в общата композиция на тялото.

Определено количество мазнини са жизнено необходими за нормалното функциониране на организма – от 12 до 15% от общата маса на тялото. Мазнините, натрупани над тази норма, вредят на здравето и разбира се развалят фигурата. Процентът на мазнините се оценява по следния начин: 10-20% - отлично, 20-25% - добре, 25-30% допустимо, 30-35% - доста, 40% и повече – коментарите са излишни. За мъжете показателите са малко по-ниски поради структурата на тялото на техния пол.

Съществуват два елементарни начини за изчисляване на концентрацията на мазнините:

1. С шивашки метър

Измерваме с помощта на шивашкия метър обиколката на талията (малко над пъпа) и бедрата (в най-широката им част). Съотношението на тези две “рискови зони” е точен показател за състоянието на тялото. Разбира се, ако съотношението се увеличава, мазнините са натрупват, ако то намалява – мазнините се губят.

Разделете ширината на талията на ширината на бедрата....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.