zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Външната привлекателност е пряко свързана с походкатаТова е валидно и за двата пола, но по различен признак, смятат учени.

16 март 2007, здраве.bg

Външната привлекателност е тясно свързана с начина, по който човек ходи, походката, твърди група американски учени, които са анализирали мненията на повече от 700 души.
Прието е да се смята, че женската привлекателност се асоциира с фигура, която има формата на пясъчен часовник: широки бедра и доста тънка талия. Но изследователите от университета в Ню Йорк смятат, че не това съотношение, а походката играе голяма роля за създаването на привлекателен образ.
Привлекателни изглеждат жените, които имат женска походка с поклащане на бедрата при ходене. Без това дори жената с идеални пропорции няма да бъде привлекателна, твърдят учените, цитирани от списание Prevention
Мъжката походка също прави мъжете по-привлекателни, но при тях важен показател е движението на раменете при ходене, допълват специалистите.
Голямата разлика между бедрата и талията характеризира представата за женственост в културата на Запада, защото там жената не се нуждае от развити мускули, тъй като не извършва тежка физическа работа. Противоположен тип красота с развити мускули обаче се предпочита в страните от третия свят.
За изясняване на критериите за красота, изследователите са провели тестове с участието на повече от 700 души от двата пола, които са оценявали привлекателността на обекти, показвани на видео или анимирани. Някои от тях са били определено мъжки или женски, но други са били завоалирани и на пръв поглед е било много трудно да се определи тяхната полова принадлежност.
Обобщените резултати показват, че определено за по-привлекателни се смятат “женските” обекти, които поклащат бедра и “мъжките” обекти, които поклащат рамене при ходене.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.