zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хората са млечни мутанти!?



С употребата на мляко е свързана една от генните мутации у човека.

1 март 2007, здраве.bg

Млякото всъщност е мутаген. Това е заключението на учени от лондонския Университетски колеж и германския университет в Майнц, според които преди 5-6 хиляди години жителите на Европа всъщност не са преварявали млякото и са го консумирали направо.
Новото изследване опровергава една от господстващите дълго в науката теории, според която, способността да подлагат млякото на термична обработка се е появила при европейците преди около 8 хиляди години и именно това е довело до развитието на млекодайните животни.
Авторите на новото изследване са анализирали ДНК на ранните селища през неолита, в които хората са се занимавали със селско стопанство и животновъдство. Тези останки датират от 3800 до 6000 година преди н.е. и са открити по различно време в Германия, Унгария, Полша и Литва.
Анализът на отделената от костите ДНК показва, че при европейците тя не е съдържала гена, отговорен за изработването от тънкото черво на възрастния човек фермент лактаза, който отговаря за разграждането на млечната захар – лактоза.
Доктор Марк Томас от Университетския колеж, един от авторите на статията в Proceedings of the National Academy of Sciences, публикувана в новия му брой, смята, че тяхната работа ще помогне в разрешаването на спора подобен на спора за яйцето и кокошката: “До днес съществуваха две теории, едната за това, че способността да се преварява млякото е довела до разпространяването на млекодайните животни, а другата – че разпространението на животновъдството и редовната употреба на мляко са способствали за прикрепването на гена на лактозата”
Според Томас новото изследване подкрепя втората теория, тъй като е известно, че на територията на Европа млекопроизводството се е разпространявало още преди 9000 години. Той смята, че появата и разпространението на изследвания геном са резултат от естествения подбор: в онези времена човекът, способен да пие мляко, е имал повече шансове за оцеляване. Това мнение разбира се е логично...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.