zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За да бъде постната храна по-вкусна...



За да бъде постната храна по-вкусна...

dieti.info
четете още в dieti.info


Все повече хора днес се замислят върху правилното хранене. И това е съвсем логично на фона на ускоряващия се ритъм на живот и необходимостта е все повече внимание и енергия в работата. Правилното хранене помага да се борим с постоянния стрес и следва да бъде неразделна част от начина на живот на съвременния човек.

Много хора се стремят да спазват Великия пост, който позволява в продължение на 7 седмици да се намали количеството на потребяваната тежка храна и по този начин да се прочисти организма.
Ще попитате защо именно се “стремят”, а не “спазват”? Защото на практика отказването от обичайната храна е много трудно.

Правилното хранене – тенденция или мода?
Известно е, че много хора активно се занимават със спорт, посещават фитнес клубове, спазват диети - въобще полагат огромни усилия за здравословния си начин на живот. Това без съмнение отчасти се дължи на модата. Но стремежът към този начин на живот показва, че хората все повече се замислят за бъдещето и здравето си, което е и залог за успех. Затова здравословният начин на живот все повече се превръща в норма.

Едно от основните изисквания на Великия пост е ограничаването или изключването на продуктите от животински произход от всекидневната храна. Според диетолозите и препоръките на Световната здравна организация употребата на продукти от животински произход днес е прекомерна и трябва да се ограничи. Това главно се отнася за животинските мазнини, които трябва да съставят не повече от 1/3 от общата маса на потребяваните мазнини. Останалата част трябва да се допълва с растителни мазнини и масла. Само в този случай може да се говори за правилно хранене.

Освен това храната задължително трябва да носи и радост. Основата на всичко, както е казал Платон, е умереността и в голяма степен това се отнася до правилното хранене. Безусловно грижата за здравето е важна, но тя трябва да включва и запазването на вкуса към живота.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    психология    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.