zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сладките газирани напитки са в основата на съвременното затлъстяване



21 февруари 2007, здраве.bg

Епидемията от затлъстяване, обхванала САЩ и повечето западни страни, се дължи основно на употребата на сладки газирани напитки. Това е изводът на група учени след обобщаване на данни, събирани по различни причини през последните 30 години.

Средното дневно потребление на килокалории от един човек е нараснало до 300, като почти никой от анкетираните не е компенсирал увеличаването на количеството сладки напитки с по-малко количество храна.

Оказва се, че хората обикновено изпиват цялото количество от сервираните напитки и изяждат цялото количество от предложената храна. Нивото на глад и удовлетворение остават непроменени, но общото “калорично тегло” от едно хранене съществено се увеличава, показват данните, обобщени от американските учени.

Проведените опити са показали, че при намаляване на употребата на сладки напитки в продължение на 6 месеца практически всички хора започват да отслабват.

“Консумирането на напитки не стимулира зоните от мозъка, отговорни за усещането за ситост и напълване на стомаха, затова може да се изпие доста голямо количество сладки течности без да се почувства допълнително насищане”, твърдят специалистите, цитирани от International Journal of Obesity.

Гъстите напитки (коктейли и шейкове) дават по-голямо насищане, затова те могат да се пият в по-малки количества и съответно от тях ще се получават по-малко калории.

На хората, които следят за своето тегло, диетолозите препоръчват употребата на вода, чай без подсладители или напитки, съдържащи нутриенти.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    деца    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.