zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се храним според древната индийска традиция



Как да се храним според древната индийска традиция

В Аюрведа храненето през целия ден е съгласувано с ритъма на природата.

dieti.info
четете още в dieti.info


През денонощието на всеки 4 часа се сменят последователно три периода, твърди древната индийска традиция. Първият период е покоят (Капха), вторият - енергийната активност (Пита), а третият - периодът на двигателната активност (Вата). Тези периоди според Аюрведа са свързани със слънчевата активност.

Капха започва от изгрева на слънцето до 10 часа. Като правило утрото е спокойно и на физиологично ниво на организма това се отразява със спокойствие и тежест на тялото.

Пита продължава от 10 до 14 часа и се характеризира с високото разположение на слънцето. През това време хората са особено гладни, т.е. “храносмилателният огън е най-силен”.

Вата продължава от 14 до 18 часа. Слънцето е нагряло земята и въздуха. Започва движението на въздушните маси, появява се вятър и всичко се движи - люлеят се клоните на дърветата, тревата, водата и т.н. Вата е периодът на най-голямата работоспособност.

След това всичко се повтаря: от 18 до 22 часа - Капха, от 22 до 2 часа - Пита, от 2 до 6 часа - Вата. Именно в този ритъм според Аюрведа живеят всички растения и животни. Такава активност се наблюдава както при дневните, така и при нощните птици.

Изхождайки от тези предпоставки, Аюрведа дава следните препоръки за хранене през деня:

1. Ставайте в периода Вата, т.е. малко по-рано от 6 часа и ще бъдете активни през целия ден. Ако ставате в периода Капха, ще бъдете инертни.
Изпийте чаша топла вода. Вата засилва работата на червата и способства за "евакуацията" на съдържанието в дебелото черво.

2. При появата на глад - закусете с плодове.

3. В периода Пита (особено от 12 до 14 часа), когато храносмилателният огън е най-силен, изяжте по-голямата част от ежедневната си храна. Това трябва да бъдат продукти, богати на скорбяла, в която трябва задължително да присъстват и зеленчуци, за да получите максимално количество енергия. След това се изправете на пети и дишайте през дясната ноздра - така ще се увеличи храносмилателният огън.

4. В периода края на Вата - началото...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.