zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да постим или не!?



Да постим или не!?

Няколко “за” и “против” църковната традиция от гледна точка на науката.

dieti.info
четете още в dieti.info


... храна подготвя стомаха към периода на лятното приемане на растителна храна. Научно е доказано, че ако организмът е прочистен, всички витаминозни продукти се усвояват и преработват по-добре.

Великият пост в древността е бил много строг - била е разрешена само употребата на хляб, зеленчуци и сушени плодове, при това веднъж дневно – само вечер.

Най-строги според традицията са първата и последната седмици. През първите два дни, ако се спазват предписанията, може да се пие само вода. През седмицата, с изключение на събота и неделя, може да се приема храна, приготвена на огън, без обаче в нея да се добавя мазнина.

Специалистите съветват през почивните дни да се приема храна с добавена мазнина (това е позволено от църковните канони) 3-4 пъти дневно. Два пъти през седмицата се разрешава и употребата на риба.

През Страстната седмица в петък и събота според канона трябва да се откажем напълно от храната. Това е опасно за стомашно-чревния тракт и цялата обмяна на веществата, които се подлагат на истински стрес.

Съчетаването на нискокалорична диета и физически натоварвания помага за отвличане на мисълта от сладкото, за зареждане с бодрост и за трениране на мускулите.

Отговяването е завършек на Великия пост. Традиционно то се приема като време на неимоверна лакомия. Чревоугодничеството след продължителен период на въздържание от тежка храна не води до положителен резултат, тъй като организмът е пренастроил обмяната на веществата и работата на стомаха и червата.

Ако започвате да постите, не бъдете прекалено строги към себе си и употребявайте по-разнообразна храна. Пости не трябва да спазват децата, болните от гастрит, холецистит, панкреатит, диабет, пациентите след операция, бременните и кърмещите, хората, пътуващи на големи разстояния.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    психология    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.