zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да постим или не!?Да постим или не!?

Няколко “за” и “против” църковната традиция от гледна точка на науката.

dieti.info
четете още в dieti.info


Някои хора смятат, че спазването на постите нанася вреда на здравето, тъй като организмът се лишава от необходимите разнообразни питателни вещества. Други вярват, че това е своеобразна диета, която има благотворно влияние върху тялото.

На първо място е добре да уточним “природата” на поста. За разлика от “обикновената” диета, която има за цел да постигне полза за тялото, вярващите, спазвайки пост, се стремят да прочистят не тялото, а душата си. Това, колкото и да изглежда първично и за някои дори несериозно, на практика е особено важно – постите имат психологическа (т.е. душевна), а не физиологична природа.

Пости съществуват в много религии. Скептиците смятат, че забраната за употребата на определени продукти е измислена, за да може привържениците на различните религии да общуват по-малко помежду си.

Вярващите възразяват - в организма на човека всички е свързано взаимно. Затова и постът не е само отказ от обилната вкусна храна. По време на пост са забранени развлеченията, кавгите, обидите. Това е време на безкористна помощ към ближния и примирение с враговете.

Постът всъщност често става първата стъпка към религията. Това е своеобразна проверка: ако издържиш, значи може да се смяташ за “верующ човек”.

Някои хора започват да постят убедени, че постите са полезни и за здравето на тялото, а други просто искат да проверят силата на волята си.

Християнските пости съществуват още от времето на пророка Мойсей, който 40 дни е постил в пустинята. Същото, според библията, е извършил и Исус Христос. Затова днес праведните християни спазват пости - за да покажат готовността си за противопоставяне на всички изкушения.

За православните най-значим е Великият пост, който продължава 7 седмици (обикновено се пада през март-април всяка година).

Много от диетолозите са убедени, че Великият пост е полезен за тялото не по-малко, отколкото за душата. Отказването от месо и мазна...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    психология    
 

more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.