zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Можем ли да предотвратим рака



Можем ли да предотвратим рака

По-правилно е да се говори за намаляване на риска, твърди публикация.

здраве.bg

... кухина, хранопровода, черния дроб и гърдата.

- Ограничаване на пушената и нитрат-съдържащата храна. В пушената храна се съдържа значително количество канцерогени, а нитрати има най-вече в различните видове колбаси (те често се използват за тяхното оцветяване).

Редовните физически упражнения предпазват от затлъстяване и по този начин способстват за намаляване на развитието на рак.

Спорен е въпросът за ползата от хранителните добавки. Те без съмнение съдържат микроелементи и растителна целулоза, които предпазват от развитието на рак, но на пазара съществуват и много продукти, за чието противораково действие няма никакви доказателства.

Специалистите препоръчват употребата на следните продукти, притежаващи профилактични свойства по отношение на възникването на рак:

- зеленчуци, съдържащи каротин (най-често такива са жълтите и червените – моркови, домати, репички и т.н.);

- плодове и зеленчуци, съдържащи голямо количество витамин С (цитрусови, киви и други);

- зеле, броколи, карфиол;

- чесън.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.